13. De wederopbouw nog niet klaar

Hoofdstuk 13 uit Valkenburg ZH de wederopbouw

De gemeente concentreerde zich op de puzzel, de ruimte zo goed mogelijk te verdelen tussen woningbouw en grond voor de tuinders. De wijk ’t Boonrak werd afgerond en de wijk ’t Joght was het volgende project.  
Daarnaast was er een grote ruilverkaveling van tuindersgrond in het Duyfrak, langs de achterweg en op de Woerd. Er was nauwelijks tijd om zich druk te maken over de dorpskern. De toren was nog steeds niet herbouwd en het centrum was een groot gapend gat waar één week per het jaar  Neerlands oudste paardenmarkt werd gevierd en de rest van het jaar vrachtwagens stonden geparkeerd. 
Iedere tien jaar kwam de vraag in de gemeenteraad wel voorbij: “Gaan we nog een toren bouwen.” 
Begin jaren ’70 leek de zaak beslist. Op de fundering voor de toren werd een jeugdgebouw van de Hervormde gemeente gebouwd. Ondanks de protesten van een aantal Valkenburgers ging de gemeente akkoord. 
Er was toch geen geld voor een toren.
Begin jaren ’80 kwam er eindelijk een einde aan de armoedige uitstraling van het centrum 
in het dorp. Er vond een behoorlijke sloop plaats. 
De bebouwing langs de korte Commandeur straat werd gesloopt, zo ook de bebouwing aan de oostzijde van de Lange Commandeurstraat en na de bouw van een nieuwe supermarkt werd ook de bebouwing op het plein gesloopt. De oude boerderij aan de Kruisweg was al eerder vervangen door woningbouw. Het zou nog bijna 20 jaar duren voordat de wederopbouw echt gereed was.
In de jaren ’90 stond het vliegveld ter discussie. Met name Leiden wilde daar heel graag woningen bouwen. Zo’n 10.000. Uiteraard zag Valkenburg dat helemaal niet zitten. Het vliegveld was de verzekering dat het dorp zelfstandig zou blijven. En dankzij de onroerend goed belasting, welke het vliegveld opleverde, zat het dorp er warmpjes bij. Het was nu of nooit. 
De raad ging akkoord met het voorstel om de toren als nog te laten bouwen. Wel met de voorwaarde dat het iets zal worden voor de gehele gemeenschap;  een museum over, met name, het Romeinse verleden van Valkenburg.  
Het ontwerp van architect G.M. Verloo uit 1946 werd door architect Warmenhoven aangepast. Er kwam een extra entree en zowaar een lift in de zes verdieping tellende toren. Bovendien werd de trans bereikbaar voor publiek.
In november 1998 werd begonnen met de bouw en op 16 juli 1999 was het gebouw in zijn uiterlijke vorm gereed. Valkenburg was weer bij de tijd. 
Na bijna 60 jaar had het dorp weer een toren en was de wederopbouw van Valkenburg eindelijk afgerond.          

© Tekst: Henk Imthorn

13. De wederopbouw nog niet klaar
©:

Gerelateerde informatie


Vensters



Reageren

Via onderstaand formulier kunt u een reactie achterlaten voor de auteur of de eigenaar van het item. (Dorpsarchief Oud Valkenburg ZH)