Valkenburg in oorlog

Valkenburg in oorlog

Nederland kent al weer 70 jaar vrede. Diegenen, die de tweede wereld oorlog bewust hebben meegemaakt, hebben inmiddels de leeftijd van minimaal 80 jaar. Het is voor ons jongeren, dan ook heel moeilijk een voorstelling te maken van wat het is om in een oorlog situatie te verkeren. Alhoewel we via de media van alle kanten worden geïnformeerd over oorlogen elders in de wereld.

Op 4 mei gedenken we de mensen die tijdens oorlogen hun leven gegeven hebben voor de vrijheid van anderen. Op 5 mei vieren we het feest van de bevrijding. En daar doen we allemaal aan mee. Ook de jongeren, die geen oorlog hebben hoeven te ervaren. Maar daar naast is er veel dreiging in de wereld.

Er zijn ontstellend veel mensen op de vlucht. Iets wat ook onze ouders, opa’s en oma’s toen in 1940 – 1945 hebben meegemaakt. Het is daarom belangrijk dat het vieren van de 5e mei als dag van de bevrijding blijft bestaan.

Om ons bewust te zijn van wat het is in een vrij land te wonen gaan we terug naar de meidagen van 1940. Van 10 tot 15 mei veranderde Valkenburg van een rustig dorpje aan de Rijn in een hel op aarde voor haar inwoners.