Paardenmarkt uit 1626 van Salomon van Ruysdael

Het vroegst bekende schilderij van Salomon van Ruysdael uit 1626 stelt voor de paardenmarkt te Valkenburg.
In 1633, 1644 en 1645 heeft hij nogmaals de markt te Valkenburg geschilderd. 

Het schilderij is in het bezit van Museum de Lakenhal in Leiden. Onderstaande informatie is ontleend aan de website van dit museum

PAARDENMARKT TE VALKENBURG, 1633
SALOMON VAN RUYSDAEL

Salomon van Ruysdael biedt ons in dit werk een historische blik op de oudste paardenmarkt van Nederland. Deze wordt sinds 840 jaarlijks gehouden in september in Valkenburg (Zuid-Holland). Om diepte te suggereren schilderde Van Ruysdael de marktbezoekers in een diagonale lijn, die links op het doek geleidelijk naar de achtergrond toe leidt. Van Ruysdael staat bekend om zijn landschappen met indrukwekkende wolkenpartijen. Samen met Jan van Goyen wordt hij gerekend tot de belangrijkste vertolkers van de ‘tonale’ fase in de Nederlandse landschapsschilderkunst, waarbij kleur wordt gereduceerd tot bruine, groene en grijs-blauwe tinten. De wederzijdse beïnvloeding tussen de beide schilders komt in hun vroege werken duidelijk tot uiting.

Colofon

Museum de Lakenhal in Leiden

https://www.lakenhal.nl/nl/collectie/b-573

© Tekst: Hans van der Does © Foto voorblad: Vereniging Oud Valkenburg

Paardenmarkt uit 1626 van Salomon van Ruysdael
©: Vereniging Oud Valkenburg

Gerelateerde informatie


VenstersFoto’s



Reageren

Via onderstaand formulier kunt u een reactie achterlaten voor de auteur of de eigenaar van het item. (Dorpsarchief Oud Valkenburg ZH)