Ringweg

In 1941 werd het 1e wederopbouwplan vastgesteld met daarop twee nieuwe wegen. Eén daarvan is de Ringweg. Deze ligt in het verlengde van de Kruisweg en loopt met een boog naar de Hoofdstraat. De weg gold in de eerste plaats voor de ontsluiting van de in 1943 aangelegde nieuwe begraafplaats. 

Begin jaren 50 werd de brandweerkazerne gebouwd en op de hoek met de Broekweg kwam een nieuwe muziektent. De muziektent had geen lang leven. Begin jaren ’60 was deze al weer verdwenen en maakte plaats voor een plantsoen. De brandweerkazerne werd eind jaren ’80 verplaatst naar de Achterweg.

De kazerne werd vooral populair toen Valkenburgs harmonie vanaf 1976 het gebouw met de mart feesten inrichtte als feesttent. (met het beroemdste herentoilet van Zuid Holland). Na sloop van de kazerne had de harmonie zoveel gespaard, dat zij een eigen oefenruimte kon gaan bouwen. In 1992 werd de eerste steen gelegd door Piet van der Meij en Mien Oosterlee – Nasveld. De trom werd de 2e week van september omgedoopt in Biertrom.

Tot begin jaren 60 oefende de harmonie in het zaaltje van de Vries. In 1962 werd een voor die tijd modern Dorpshuis gebouwd met de achterzijde aan de Ringweg.

Vanaf dat moment was dit het onderkomen van de harmonie. Maar ook van de volleybal - en gymnastiekvereniging De Valken. Daarnaast werden er vele activiteiten in de  sportzaal georganiseerd. Het was een echt Dorpshuis.  

De Ringweg werd steeds belangrijker. De sporthal (gebouwd in 1981) met bijbehorend dorpsplein wordt via deze weg ontsloten. Er is een brugverbinding voor voetgangers naar het Joght en al jaren is daar de automatiek De Molenwieck voor een lekkere snack. Het achteraf weggetje wordt veelvuldig gebruikt. Niet in de laatste plaats als  toegangsweg naar de algemene begraafplaats.

Colofon

Nieuwsbrief Vereniging Oud Valkenburg, april 2023

© Tekst: Hans van der Does

Ringweg
©:

Gerelateerde informatie


VenstersFoto’s





Reageren

Via onderstaand formulier kunt u een reactie achterlaten voor de auteur of de eigenaar van het item. (Dorpsarchief Oud Valkenburg ZH)