van Oordt, W.H.

Burgemeester van Valkenburg (1895-1903)

Uit Leids Jaarboekje 1904

W. H. VAN OORDT.


Den 25Sten Augustus 1903 overleed te Valkenburg (Z.-H.) in de kracht des levens de heer WILLEM HENDRIK VAN OORDT , burgemeester dier gemeente.

Den 23sten Juni 1849 te Rotterdam uit een oud koopmansgeslacht geboren, werd ook hij voor handel en nijverheid bestemd en ontving hij daartoe zijne opleiding aan de Polytechnische Hochschulen te Zürich en te Aken. In het voorjaar van 1877 vestigde hij zich te Valkenburg a/d Rijn, waar hij de pannen- en tegelfabriek van den heer G. F. ALSCHE overnam. 

Daarbij was hij op verschillend gebied in het algemeen belang werkzaam. Zoo was hij Schouwraad van Rijnland, secretaris-penningmeester van den Straatweg Schouw - Duivenvoorde -Katwijk a/Zee , President van het Schietgezelschap Pro Regina,  Commissaris der Nederlandsche HandelmaatschappiJ. Maar bovenal gingen de gemeentebelangen hem ter harte en toen in 1895 de burgemeester van Valkenburg, de heer DE BRUYN, te Gorinchem werd benoemd, was hij de aangewezen man om hem te vervangen. Zijne benoeming tot hoofd der gemeente zijner inwoning volgde dan ook zeer spoedig (4 April 1895) en den 25sten April 1895 werd hij als zoodanig plechtig geïnstalleerd. Nu was hij eerst recht op zijne plaats en hij gaf zich geheel aan zijne taak, die hu met volkomen toewijding vervulde. Veel heeft hij in de weinige jaren, die hem nog geschonken werden, voor den bloei der gemeente kunnen doen, wier uiterlijk aanzien geheel veranderde. Veel, zeer veel, wordt dan ook door de gemeente Valkenburg in hem verloren en de overgroote belangstelling bij zijne teraardebestelling en de woorden van hooge waardeering daar gesproken waren ten volle verdiend.

Colofon

Leids Jaarboekje uit 1904

© Tekst: Hans van der Does © Foto voorblad: Hans van der Does

Gerelateerde informatie


VenstersFoto’s



Reageren

Via onderstaand formulier kunt u een reactie achterlaten voor de auteur of de eigenaar van het item. (Dorpsarchief Oud Valkenburg ZH)