Volkshumor

In veel streken van ons land is de plaatselijke genoegzaamheid en de naijver tussen dorpen onderling voedingsbodem voor onderlinge spot. Zo ook in ons dorp Valkenburg. Over ons dorp wordt in het Jaarboekje het volgende beschreven.

VALKENBURG

Ruzie bestaat er nogal eens tussen Rijnsburgers en Valkenburgers. Bij ruw weer roepen de Rijnsburgers tegen de Valkenburgers: ">>>>>Moeten jullie de toren niet binnenhalen?" Rijnsburg heeft, zoals bekend, een stoere tufstenen toren en Valkenburg had tot de meidagen van 1940 een houten kerktorentje, dat nauwelijks boven de hoge iepebomen uitstak. De Valkenburgers antwoorden hier wel op met : "Hebben jullie de geit al binnengehaald?" De Valkenburgers beweren n. dat de Rijnsburgers een geit laten lopen op de trans vande toren, waar gras zou groeien.

NB:

Een kleine historische correctie over de Valkenburgse toren is hier op zijn plaats. Het houten torentje was namelijk al vervangen door een stenen toren, toen de oorlog begon.Overigens vragen de Valkenburgers zich af waar dit tufstenen van Rijnsburg vandaan komen. Uit Valkenburg?!

Colofon

Jaarboekje voor geschiedenis en oudheidkunde van Leiden en omstreken 1950.

De bron van deze bijdrage wordt meestal samengevat onder de noemer Leids jaarboekje 1950.

© Tekst: Hans van der Does © Foto voorblad: Hans van der Does

Gerelateerde informatie


Vensters



Reageren

Via onderstaand formulier kunt u een reactie achterlaten voor de auteur of de eigenaar van het item. (Dorpsarchief Oud Valkenburg ZH)