12. De afronding van de wederopbouw.

Hoofdstuk 12 uit Valkenburg ZH de wederopbouw

Tijdens de raadsvergadering van januari 1951 wordt gemeld dat er nog negen herbouwplicht woningen nodig zijn. Deze zijn gepland in de Middenweg (vijf), Broekweg (twee) en Burgemeester Lotsystraat twee  stuks. 
De beoogde winkel op deze hoek met de Marinus Poststraat ging niet door. Valkenburg bouwde ook voor de marine, werkzaam op het vliegveld. Eind 1950 was reeds begonnen met de bouw van acht woningen in het Boonrak. Er werd een nieuwe weg gepland van de Hoofdstraat naar villa Welgelegen, een soort oprijlaan ofwel de Rijnlaan. De aannemer moest werken in een moerasachtig gebied. Het was een echte pioniers plek. 
Op 14 april werd de eerste steen gelegd door wethouder S. Poot. Dat was aan de late kant, want vier woningen waren al nagenoeg gereed. 
 Eind 1951 ging Burgemeester de Wilde met pensioen. De ambtstermijn van 12 jaar was een zeer inspannende periode geweest met de oorlogsdagen, bezetting, vervolgens de wederopbouw, huisvesting voor marine personeel, uitbreiding van het vliegveld en de opgravingen naar het Romeins verleden. Nog geen drie weken later had Valkenburg een nieuwe burgemeester; Van der Harst. Er was gelukkig nauwelijks tijd om de zelfstandigheid van het dorp ter discussie te stellen.  
De bouwactiviteiten waren niet spectaculair in deze fase. De gemeente moest de financiële markt op om de geldmiddelen voor nieuwbouw te verkrijgen. De wederopbouwpot leek voor Valkenburg voorlopig leeg.  
In de Middenweg werden nog vijf woningen gebouwd. BV Nedloyd zorgde voor een geldlening nadat was toegezegd dat één van de woningen voor een medewerker van het bedrijf was bestemd. Verder werden er nog twee woningen aan de Broekweg gebouwd. 
Ondertussen werd gewerkt aan een verder uitbreidingsplan voor ‘t Boonrak. Door de uitbreiding van het vliegveld moest steeds meer tuinders grond worden ingeleverd. Daarnaast was de bouw van woningen 
ook nodig. De nieuwe woningen gingen voornamelijk naar het marinepersoneel. De vier woningen aan de Katwijkerweg en de twee woningen op de hoek van de Burgemeester Lotsystraat en Marinus Poststraat 
waren voorlopig de laatste gemeentewoningen. Daarbij was Burgemeester Lotsystraat no. 1 de honderdste herbouwwoning sinds mei 1940. Burgemeester van der Harst onthulde de gedenksteen in de muur precies  
13 jaar later op 10 mei 1953. Het gezelschap verplaatste zich naar de Hoofdstraat om daar de eerste steen te leggen voor de ambtswoning van onze eerste burger. Een mooie afronding van de wederopbouw van ons dorp. Of toch niet?

© Tekst: Henk Imthorn © Foto voorblad: Cees Meurs

12. De afronding van de wederopbouw.
©: Cees Meurs

Gerelateerde informatie


VenstersFoto’s



Reageren

Via onderstaand formulier kunt u een reactie achterlaten voor de auteur of de eigenaar van het item. (Dorpsarchief Oud Valkenburg ZH)