9. De wederopbouw 2e fase.

Hoofdstuk 9 uit Valkenburg ZH de wederopbouw

Na de bevrijding en de feestvreugde kwam de harde werkelijkheid. Er was een grote woningnood in het dorp. Nog geen half jaar terug werden op last van de bezetter achtendertig woningen afgebroken. Ruim 20 gezinnen moesten worden geëvacueerd en wilden graag terug naar Valkenburg. Andere gezinnen woonden tijdelijk bij dorpsgenoten in. Verder was het aantal woningen dat verwoest was in de meidagen nog niet geheel vervangen en was er de afgelopen jaren nagenoeg niet gebouwd door particulieren. Al met al schatte B en W het te kort op zeker tachtig woningen. Daar kwam bij dat er een grote schaarste aan bouwmaterialen was en 
er prioriteiten gesteld moesten worden. Nederland was zwaar gehavend uit de strijd gekomen.
Als klap op de vuurpijl lag er ook nog een verzoek vier tot zes woningen voor personeel van het vliegveld
te bouwen. Dat kon er ook nog wel bij. 
Goedkeuring voor de bouw van woningen was niet vanzelfsprekend. Daarom was het dorp extra blij dat het bureau van de wederopbouw “Rijnmond” toestemming gaf voor elf woningen aan de Burgemeester Lotsystraat en Marktveld. 
Op 24 augustus 1946 werd de eerste steen gelegd door Burgemeester de Wilde. Na vijf en een half jaar kreeg de bouw eindelijk een vervolg. Op de hoek werd een vervangende winkel voor v.d. Marel gebouwd, die deze was kwijt geraakt bij de sloop van de Rijnstroomlaan. De 2e fase van de wederopbouw was eindelijk gestart. 
In dat zelfde jaar werden aan de andere zijde van de Lotsystraat acht woningen gebouwd voornamelijk voor personeel van het vliegveld. De benodigde grond was reeds van de gemeente, maar de gewassen niet. 
Zo hadden Cor van Dijk en Henk Imthorn er 3800 chrysanten staan. Zij kregen achteraf als nog een schade vergoeding van 158 gulden. Op één van de hoeken werd later een postkantoortje aangebouwd. 
In de jaren 50 en 60 zwaaide oom Tinus Kroon daar de scepter.
Die negentien woningen waren nog maar het begin. Het volgende project diende zich aan; tien  middenstand woningen. Te bouwen als twee onder één kap langs de Burgemeester Lotsystraat en deels langs de nieuwe “Marinus Poststraat”, vernoemd naar de verzetsheld,  die mede in Valkenburg actief was. 
In aansluiting op het project werden ook vier schuren gebouwd aan de achterweg. 
Twee ervan waren bestemd voor gemeentewerken.
In januari 1949 werd met de laatste fase van de Burgemeester Lotsystraat/ Marktveld begonnen.
Het plan omvatte acht woningen met op de hoek de winkel voor de familie Meijer. Ook zij raakte haar nering kwijt bij de sloop van de Rijnstroomlaan. Ze hebben vijf jaar moeten wachten. 
Op last van de centrale overheid moesten in de regio veertig “marine”woningen gebouwd worden. Waarvan tien in Katwijk/Valkenburg; drie officierswoningen, drie onder -officierswoningen en vier voor gewoon personeel. Daarbij was het ondenkbaar dat de verschillende rangen in één woningblok zouden worden ondergebracht. Besloten werd dat Valkenburg drie woningen zou bouwen voor de onderofficieren.

© Tekst: Henk Imthorn © Foto voorblad: Vereniging Oud Valkenburg

9. De wederopbouw 2e fase.
©: Vereniging Oud Valkenburg

Gerelateerde informatie


Vensters



Reageren

Via onderstaand formulier kunt u een reactie achterlaten voor de auteur of de eigenaar van het item. (Dorpsarchief Oud Valkenburg ZH)