Straatweg, steenoven - steenfabriek in 't Boonrak

Op oude kaarten wordt deze plek aangeduid als steenoven. In de Canon van Katwijk staat het volgende over deze fabriek geschreven:

1627 Bilderbeek (kaart toevoegen)

Wie toen eigenaar was, is niet bekend. In 1690 is Jacobus Verhoef eigenaar.De familie Verhoef blijft dat meer dan een eeuw. In 1812 nemen de gebroeders Sesseler uit Delft het bedrijf over. De oudste broer, Frederik Adrianus, is behalve mede-eigenaar van de fabriek ook de laatste maire (burgemeester) van het kanton Katwijk en tot op hoge leeftijd burgemeester van Valkenburg. In 1850 gaat het bedrijf Fa. Alsche en Co heten. Van 1877 tot 1903 is W.H. van Oordt eigenaar, de fabriek blijft onder de naam Alsche verder werken. Ook deze dorpsnotabel was burgemeester van Valkenburg en wel van 1895 tot 1903. Hij is het die naast de pannenfabriek in 1895 als woonhuis de villa “Huize Welgelegen” laat bouwen, de architect daarvan is H.J.Jesse.

De pannenfabriek in Valkenburg is zeker niet uniek. Langs de Rijn kwam vanouds veel bedrijvigheid van deze soort voor.

© Tekst: Hans van der Does © Foto voorblad: Kaart van Rijnland uit 1746

Straatweg, steenoven - steenfabriek in 't Boonrak
©: Kaart van Rijnland uit 1746

Gerelateerde informatie


VenstersFoto’s





Reageren

Via onderstaand formulier kunt u een reactie achterlaten voor de auteur of de eigenaar van het item. (Dorpsarchief Oud Valkenburg ZH)